Vakantiedagen

De zomerperiode komt er weer aan! In regio Noord gaat over 3 weken de zomervakantie in en nu gaat de ‘wereld weer open’. Medewerkers willen op vakantie, juist nu ze in uw bedrijf heel hard nodig zijn! Hoe zit het nu eigenlijk met de regels over vakantie en hoe ga je als werkgever om met een hoog vakantiesaldo terwijl je alle medewerkers hard nodig hebt?

Wat zijn wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen?

Alle medewerkers in Nederland hebben recht op wettelijke vakantiedagen. Dit saldo komt neer op 4 keer de overeengekomen arbeidsduur van de werkweek van de medewerker. Werkt de medewerker 40 uur per week? Dan heeft hij recht op 160 uur per jaar.  

Wettelijke vakantiedagen moeten opgenomen zijn binnen 6 maanden na afloop van het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Dus de wettelijke vakantiedagen van 2020 moeten voor 1 juli 2021 opgenomen worden. Daarna vervallen deze uren. 

Bovenwettelijke vakantiedagen worden afgesproken binnen een cao of intern binnen een bedrijf als extra arbeidsvoorwaarde. Bovenwettelijke vakantiedagen blijven maximaal 5 jaar als saldo staan, daarna vervallen ze. 

Mag ik mijn medewerker verplichten vakantie op te nemen?

Het antwoord hierop is heel kort, dit mag niet. In overleg gaan met uw medewerker of dit een mogelijkheid is tijdens een rustige periode mag natuurlijk altijd.  

Mag mijn medewerker zijn verlofaanvraag zomaar intrekken?

De medewerker mag dit verzoek tot intrekken indienen, maar het is uiteindelijk het besluit van de werkgever of dit daadwerkelijk toegestaan wordt.

Mag ik mijn medewerker verplichten niet op vakantie te gaan tijdens een drukke periode?

Verplichten niet, maar in overleg gaan over de beste periode om vakantie op te nemen mag natuurlijk altijd. De werkgever is verplicht om de medewerker in de gelegenheid te stellen zijn vakantie op te nemen. Het daadwerkelijk toekennen van een vakantie aanvraag gaat altijd in overleg.

Uiteindelijk is het advies om hierover in gesprek te gaan. Uiteraard is het voor de medewerker goed om op vakantie te gaan, zeker na het afgelopen jaar. Maar als werkgever heeft u juist nu uw medewerkers hard nodig! Het voeren van het goede gesprek hierover is de juiste weg om in te slaan. 

Deel dit bericht .....

Scroll naar boven