Arbeidscontracten, ketenbepaling en aanzegtermijn. Keten wat?!

Als (kleine) ondernemer met personeel krijg je vanzelf te maken met de snel veranderende wetgeving op personeelsgebied. Daar hoef je niets voor te doen, dat krijg je cadeau. Voor mij als HR-professional is dit gesneden koek, maar ik kan me voorstellen dat jij als ondernemer soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hierbij een gratis roadmap!

De ‘Wet Arbeid in Balans’, oftewel de WAB schrijft ons voor hoeveel contracten wij mogen afsluiten met ons personeel. 

Je hebt de perfecte kandidaat gevonden en wil hem of haar een contract aanbieden, wat kan en wat is handig?

  • Je mag 3 contracten aanbieden over een periode van maximaal 3 jaar. 
  • Start je dus met een kort contract van een half jaar dan dient de periode bij contract 2 of 3 langer te zijn. Anders benut je niet de maximale flexibiliteit van 3 jaar. 
  • Na het bereiken van de periode van 3 jaar of na het afsluiten van 3 contracten heeft de medewerker automatisch recht op een contract voor onbepaalde tijd.

Dit is de zogeheten ketenbepaling. Heb je deze medewerker eerder ingezet via bijvoorbeeld het uitzendbureau? Dan telt deze periode mee in de ketenbepaling, dit heet opvolgend werkgeverschap. Een keten wordt onderbroken na een periode van 6 maanden ertussen. Komt de medewerker daarna weer bij jou in dienst? Dan begint de keten opnieuw. 

Belangrijk!

We gaan ervan uit dat je uitermate tevreden bent over jouw medewerker. Laat hem of haar dit dan ook weten! Het is voor de medewerker belangrijk wat er met zijn contract gaat gebeuren na de einddatum. 

Klikt het toch minder of zijn er andere redenen om niet met elkaar door te gaan? 

Het bepaalde tijd contract eindigt van rechtswege, echter je moet minimaal een maand van tevoren ‘aanzeggen’ als je niet verder wil met deze medewerker. Dit heet de aanzegtermijn. Mijn advies is om dit altijd schriftelijk te doen, het kan via e-mail. Ben je te laat? Dan eindigt alsnog het arbeidscontract wat je hebt met deze medewerker, echter ben je hem of haar een maand extra loon verschuldigd voor het missen van de aanzegtermijn.

Uiteraard kan ik helpen met het opzetten van een adequate administratie zodat je altijd in control bent! Heb je daar interesse in? Bel mij dan op 06 – 50683039

Deel dit bericht .....

Scroll naar boven